Minilimpor

 
Minilimpor i olika steg 
Minilimpor som nu ska svalna innan de skärs upp.
Inte penslat med något
Pensat med ägg och ströt på valmo
Nu doftar det magiskt gott.
De måste bara få svalna lite innan de stjälps upp och får kallna. 
Färdig jästa och klara för ugnen.
Ingredienser för 8-12 st (beroende på plåtens storlek)
25 g jäst
 (alt 7gr torrjäst)
3 dl mjölk, fingervarm
(vatten går också bra)
1 ½ tsk salt

25 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap alt (1/2 dl honung)
6–7 dl vetemjöl (360-420 gr)
 

Instruktioner:

Sätt ugnen på 250 gr

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

2. Tillsätt salt, smör, sirap, och vetemjöl, lite i taget.

3. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

4. Dela degen i 8-12 bitar på ett mjölat bakbord.

Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.

5. Lägg bröden i en smord form för minilimpor

(eller på en plåt med bakplåtspapper). 

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. 

6. Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och

grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lagom med färg.

7. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

 

Ett tips: Pensla med uppvispat ägg och strö på valmofrön.