Sockerkaka med ricotta #Ricottaost#ägg#mjöl#socker#vaniljsocker#choklad#grädde

Sockerkaka med Ricotta

 
Testade att sikta lite florsocker över kakan
Lite god chokladganache och apelsinzets
gav kakan ett nytt utseende
 
Lika fin och god oavsett om det är florsocker
eller choklad över kakan.
Nu är det bara att brygga en god kopp kaffe och
njuta av en god sockerkaksbit 
Ingredienser till kakan
230 gr mjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker av fin kvalite (bourbon)
200 gr Ricotta färskost
150 gr osaltat smör rumstempererat
300 gr strösocker
3 ägg rumstempererade 
Ingredienser till chokladganache
1 1/2 dl vispgrädde
150 gr mörk choklad 
Sätt ugnen på 180 grader
Smörj en brödform med rumstempererat smör,
mjöla och skaka bort allt överflödigt mjöl.
Min brödform har innemått 9x23
 
Instruktioner för kakan:
1. Blanda mjöl,bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. 
2. I en annan skål vispas socker, ricotta och smör vitt och luftigt. 
3. Blanda i ett ägg i taget, vispa ordentligt mellan varje ägg.
Smeten kan skära sig lite men den går ihop vid fortsatt vispning. 
4. Sikta ner mjölblandningen,vispa försiktigt ner med en handvisp
eller blanda allt med en slickepott till en jämn smet
5. Häll smeten i formen, jämna toppen med en slickepott.
6. Slå/skaka ugnsformen några slag mot bordet
så att ev luftbubblor försvinner.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 45-60 minuter.
Om kakan börjar att bli brun på toppen, kan ugnsvärmen sänkas
till 150 gr efter 15-20 minuter. 
8.Kakan börjar att bli färdig när den släpper runt kanterna.
Testa med en rostfri nål eller tandpetare av trä.
Stick den i kakans tjockaste del.
9. Låt sockerkakan svalna i formen på galler ca 15 minuter.
10. Ta ut kakan försiktigt ur formen
och låt den kallna helt under en bakduk.
11. Kakan blir godast om den får vila till nästa dag,
 
Instruktioner för chokladganache:
1. Koka upp grädden i en kastrull.
Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.
2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet.
Låt den svalna. Ställ den i kylen för en
fastare konsistens på chokladganachen.
 
Sockerkakan går bra att frysa
Vid servering välj att sikta över florsocker eller
bred ut chokladganache över kakan.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
#1 - - Longevity - en blogg om hälsa:

Ser väldigt gott ut

Svar: Tack, den är mycket god och lätt att baka.
Kristina