Saffran och mandel skorpor

Klara för att ätas, förvaras i en fin burk.
Färdiga för ugnen
Delat degen i 2 delar.
Ingredienser
150 gr sötmandel (2,1/4 dl)
240 gr vetemjöl (4 dl)
140 gr (1,1/2 dl)
1/2 gr saffran ( 1kuvert
5 gr bakpulver (1 tsk)
3 gr salt (1/2 tsk)
rivet skal från 1 citron
2 ägg
50 gr osaltat kallt smör
Till pensling 
1 ägg 
1 msk vatten
1 tsk strösocker
 
Instruktioner:
Sätt ugen på 200 grader.
Rosta mandeln i torr stekpanna i ca 5 minuter i ugnen 5-10 minuter
 
1. Blanda alla torra ingredienser
2. Tillsätt rivet citronskal
3. Tillsätt rostade mandeln
4. Tillsätt äggen och hyvla ner det kalla smöret.
5. Arbeta samman allt till en deg med händerna,
ev behövs det tillsättas några droppar vatten eller
lite mjöl för att få en lättarbetad deg.
6. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
7. Rulla varje del till en längd ca 3 cm i diameter
8. Lägg längderna på en bakplåtsklädd plåt
9. Platta till längderna något.
10. Vispa ihop ingredienserna till penslingen,
pensla ett tungt lager på varje längd
11. Grädda längderna i mitten av ugnen tills längderna har
fått lite färg i ca 20 minuter.
12. Ta ut plåten och sänk värmen i ugnen till 100 grader.
13. Låt längderna svalna i några minuter
14. Skär längderna i 1, 1/2 cm tjocka diagonala skivor
15. Lägg skivorna på plåten med den skurna sidan uppåt.
16. Sätt tillbaks plåten i ugnen och rosta skorporna i 45 minuter.
17. Stäng av värmen i ugnen, öppna ugnsluckan lite på glänt
och låt skorporna stå över natten eller över dagen.
 
 
Grundceptet kommer från Bröd,Bröd, Bröd. Martin Johansson.
Jag har lagt till saffran och använt citron i stället för apelsin.