Tekakor

Färdigräddade bara att äta, så goda behövs endast lite smör på.

  Ingredienser för ca 40 st

50 gr jäst

6 dl mjölk, fingervarm

2 tsk salt

1/2 dl ljus sirap (alt 1/2 dl honung)

150 gr smör. rumsvarmt

14-16 dl vetemjöl (840-960 gr) 

Instruktioner:

Sätt ugnen på 250 grader.

Tänk på att sätta på ugnens värme 25 grader högre än vad tekakorna ska gräddas i.

Efter plåten satts in, sänk värmen till den grad som det ska vara enligt receptet. 

Då har du rätt temperatur för varje plåt, ugnsvärmen sjunker varje gång som luckan öppnas

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken.

Rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl lite i taget.

3. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

5. Kavla ut degen ca 1 1/2 cm tjock.

6. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10-12 cm i diameter.

7. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.

8. Strö lite mjöl över tekakorna. 

9. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem.

10. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20-30 min.

11. Grädda i 250 gr i ca 8 minuter.

 

Ett tips är att ta fram alla ingredienser några timmar innan

du ska baka, så att allt har samma temperatur.

Jag tar oftast fram och mäter upp allt kvällen innan.