Ciabatta

Färdigräddade
Inplastade och klara för jäsning i 90 minuter
Degen har hällts ut varsamt ur plastbunken där den har jäst i 60 minuter
Degen är färdigjäst efter ca 60 minuter 
Degen har jäst i 60 minuter.
Fördeg poolish som har jäst över natten.
Fördeg Poolish, som nu ska stå i rumstemperatur över natten.
ca 20 st
Ingredienser 
Fördeg (poolish)
3 dl kallt vatten
6 gr jäst
100 gr durumvete
100 gr vetemjöl
Deg
3 1/2 dl vatten, ljummet
9 gr jäst
10 gr honung
200 gr durumvete +till utbakningen
450 gr vetemjöl
20 gr salt
 
Instruktioner.
Sätt i god tid ugnen på 275 grader. När plåten sätts in i ugnen kasta in 1/2 dl kallt vatten in i någon form på ugnens botten.
Stäng luckan snabbt och sänk ugnsvärmen till 225 grader.
Grädda brödet i 20 minuter, de sista 8 minuterna med ugnsluckan lite på glänt.
 
Fördeg (poolish)
1. Blanda alla ingredienser i en bunke
2. Konsistensen på fördegen ska vara ungefär som en våffelsmet
3. Plasta in bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten eller i minst 8 timmar
4. När fördegen jäst färdig börjar du med degen
Deg
1. Blanda vatten, jäst och honung
2. Tillsätt fördegen och rör om
3. Tillsätt durumvete och vetemjöl och kör på låg hastighet i 5 minuter
4. Tillsätt salt och knåda ytterliggare i 5 minuter i degblandaren
5. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
Degen blir ganska vek och måste behandlas varsamt för att inte förlora de gasblåsor som bildats under jäsningen
6. Pudra ganska mycket durumvete på bakbordet och stjälp försiktigt ut degen ur bunken.
Vik försiktigt in sidorna på degen mot mitten som ett treslag. Vänd på degen och dra ut den lite varsamt till en rektangel 
7. Dela degen i 10 lika stora delar. Lägg degbitarna med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dra ut dem lite så de blir lite avlånga.
8. Mjöla ovansidan på bröden med durumvete. Ta rikligt med mjöl så att inte plasten fastnar i degen
9. Täck plåten med plastfolie och låt bröden jäsa i rumstemperatur i ca 90 minuter
10. Ta av plastfolien och sätt in plåten i mitten av ugnen. 
11. Låt bröden svalna helt innan du skär i dem.
 
 
 Jag har valt att låta degen jäsa i en bunke som jag har penslat med olja. Men det går lika bra att låta degen jäsa i degblandaren.
Degen som har jäst i en oljad bunke, har redan den fyrkantiga formatet.
Behöver därför inte vikas och dras ut till en rektangel. 
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: